c-pentru-cugetare

Remember, remember, the 5th of November.

Acesta este motto-ul unui film apărut în 2006. ”V for Vendetta” a rămas în topul cinefililor și a tinerilor revoltați față de Guvernele lor, din toată lumea Occidentală. Cu toate că pelicula hollywood-iană îl are ca personaj central pe V / Guy Fawkes – din punct de vedere istoric, un englez care plănuia o serie de atacuri violente asupra reprezentanților Statului – discursul folosit de V împotriva sistemului totalitar din film aduce mai mult a filosofie decât a acțiune teroristă.

Chiar și cei care semnează producția filmului (printre alții frații Wachowski) reamintesc de mesaje profund filosofice (trilogia Matrix) ca punct gravitațional al poveștii transpuse pe marile ecrane.

Masca lui V a ajuns să simbolizeze sentimentul de frustrare a multor activiști care iau parte la proteste din întreaga lume modernă. Tot mai mulți doresc să arate că se pot împotrivi unor decizii de la care se simt înlăturați. Deși deseori manifestările pașnice sunt deturnate de grupări violente, masca – și mesajul pe care îl poartă – este prezentă.

Dar acest mesaj să fie unul de împotrivire oarbă sau frustrare extrovertită ?

SAU reprezintă mai mult decât simpla transformare a unui terorist într-un simbol al culturii pop ? Dacă ar fi să comparăm masca lui V cu portretul lui Guy Fawkes asemănările sunt puține. Pălăria pe care actorul o poartă în film parcă mai acoperă golurile. Doar că, dacă ești destul de atent pe parcursul filmului, vei observa că pălăria este purtată doar în timpul atacurilor. În rest, îl vedem pe V fără ea.

Iar fără acest accesoriu, eroul filmului arată foarte similar cu René Descartes, filosoful francez celebru pentru sintagma ”cugito ergo sum”.


Prin propunerea sa, Descartes revoluționa modul de a gândi la acea vreme: ”nu se poate cunoaște nimic intuitiv în mod clar și distinct”. Această prezumție de îndoială a tot ceea ce îl înconjoară până la proba contrarie, cererea sa de renunțare la orice presupoziție și prejudecată luate în mod nemijlocit adevărate, au dus în cele din urmă la formarea lumii moderne.

Așadar, masca purtată de tinerii din U.E., S.U.A. sau America Latină atrage atenția – poate subconștiental – asupra unui lucru important: cuget! Mă îndoiesc, cuget, exist. Poate dacă s-ar întâmpla acest lucru mai des, și existența ar fi mai plăcută.

 

Put your thinking cap on

Poate că procesul de îndoială și cugetare este bidirecțional. Și masca lui V / Descartes chiar ajunge să încurajeze tinerii să cugete mai mult la asepecte din comunitatea lor, odată ce este purtată.

AICI găsiți un model de mască tridimensională.

Pași:

  1. (1) Printați.
  2. (2) Tăiați.
  3. (3) Lipiți.
  4. (4) Purtați.
  5. (5) Cugetați.
This entry was posted in Voluntariat and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *